września 27, 2017

Sok z czarnego bzu. Dlaczego warto go stosować w okresie jesienno-zimowym ?

Dzisiaj trochę o właściwościach i zastosowaniach soku z czarnego bzu :)


       Już od wieków czarny bez , jest uważany za leczniczą roślinę. Owoce pod postacią soku, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zawiera m.in :

*Witaminy (  prowitaminy A, C, H, z grupy B )
*Kwasy ( chinowy, octowy, jabłkowy)
*Sole Mineralne ( wapń, potas, glin, żelazo, sód )

Owoce czarnego bzu zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy wszystkie jagody są dojrzałe i czarne )




Dlaczego warto go stosować ?


Czarny bez działa przeciwgorączkowo, przy zapaleniu gardła i krtani . Łagodzi również kaszel i działa napotnie . Dzięki dużej ilości witamin, soli i kwasów wzmocni organizm i szybciej upora się z infekcją .
       Poza właściwościami bakteriobójczymi i  przeciwwirusowymi, ma również właściwości w lekkim stopniu przeciwbólowe i przeczyszczające . Pomaga z organizmu usunąć toksyny .

   Soczek możemy dodawać do herbatki, z dodatkiem imbiru :)





           


Przepis na sok z czarnego bzu :

Owoc bzu i wyparzoną skórkę z cytryny wkładam do garnka i zalewam 1 l wody . Gotuję do czasu aż owoce popękają i puszczą sok.  Następnie przelewam przez gazę ( można również użyć sito )
Do czystego garnka wlewam sok, zasypuję 0,5 szkl. cukru i gotuję aż cukier się rozpuści. Przelewam do słoiczków :) Pasteryzuję :)
Można zrobić również bez dodatku cukru :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki Wielkie za odwiedziny💖 Spodobał Ci się przepis? Zostaw komentarz 💐A może udostępnisz mój przepis na swoim profilu ?
Było by mi miło, a w ten sposób pomożesz w promowaniu mojego bloga :) :)

Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰

Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasi...

Copyright © 2016 Domowa Kuchnia u Mamy , Blogger