Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :)
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę )
1 pudełko passaty pomidorowej
1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella)
1 jajko
1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów)
2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta bazylii
0,5 szklanki śmietany 12%
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, olej
Przygotowanie :
Makaron spaghetti gotuję według instrukcji na opakowaniu.
Mięsko mielone doprawiam solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia .
Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu.
Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory, pół pudełeczka passaty, przyprawiam solą, pieprzem i bazylią. Duszę ok 15 min na wolnym ogniu.
Sos zaklepuję śmietaną i dwoma łyżkami mąki.

Na spaghetti to jak już od dłuższego czasu mam chęć 😋
OdpowiedzUsuńsuper przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam sos pomidorwy. Z klopiskami musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Bardzo lubię spaghetti. Jest to najlepszy i najszybszy pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńmój syn uwielbia!
OdpowiedzUsuń