października 11, 2017
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym
Jajka.. Chyba każdy je lubi :) W każdym bądź razie ja baaardzo :D
Są zdrowe, posiadają białka, tłuszcze, węglowodany,minerały, witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B.
Takie dwie ciekawostki ode mnie :
Jajko leży w lodówce X czasu i nie wiesz czy jest jeszcze dobre czy już nie? Wystarczy, że do miski, szklanki nalejesz zimnej wody (aby zanurzyć całe jajko) . Jeśli pływa po powierzchni to jest nieświeże . Jeśli spada na dno, znaczy że możesz spokojnie je wszamać :D
Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D
Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis:
Składniki :
4 sznycle
cytryna ( a dokładniej sok z cytryny )
6 jajek
sól, pieprz
olej
mąka
2 szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie :
Płatki kukurydziane rozgniatam w woreczku ( najlepiej lekko tłuc je tłuczkiem ) . Sznycle płuczę, osuszam i delikatnie rozbijam . Skrapiam sokiem z cytryny i przyprawiam solą i pieprzem . Kotlety z obydwu stron opruszam mąką, następnie strzepuję jej nadmiar. Panieruję w roztrzepanych (2) jajkach i płatkach . Smażę z obydwu stron na rumiany kolor .
Na drugiej patelni ( lub po usmażeniu sznycli myję patelnie i leję świeży olej ) rozgrzewam olej, wbijam pozostałe jajka, opruszam solą i piepzem i smażę ( białka powinny się ściąć a żółtko płynne) .
Sznycle rozkładam na talerzu a na ich wierzch kładę jajka :) Posypałam jeszcze koperkiem i zajadałam z ziemniakami :)
Smacznego :)
Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰
Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasi...

Bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka, mogę je jeść pod każdą postacią, w tej też muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne połączenie. Ciekawa jestem jak to razem smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne jedzonko, dawno nie robiłam....a więc mogę zrobić znowu :-)
OdpowiedzUsuń