
października 11, 2017
Pieczona cukinia z makaronem i warzywami w sosie szpinakowym
Chyba wena we mnie wróciła . Ostatnio narzekałam na jej brak. Lubię takie kolacje <3
Ale pasuje również na obiadek :P
Składniki :
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 marchewka
makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli)
Sos :
30 g masła
0,5 l ciepłego mleka
4 łyżki mąki
szpinak mrożony
sól, pieprz, szczypta bazylii
Przygotowanie :
Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek . Paprykę płuczę, wydrążam gniazdo nasienne i kroję w kosteczkę . Marchew obieram, płuczę i również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek .
Przygotowuję sos :
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak.
Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony szpinak i dokładnie mieszam .
Cukinie zalewam sosem i piekę w 180 stopniach ok 45 min :)
Smacznego :)

Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰
Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasi...

rewelacja! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) ja jestem niewolnicą cukinii i lubię z nią eksperymentować :) pozdrawiam :)
UsuńJestem ciekawa smaku muszę kiedyś spróbować to zrobić.
OdpowiedzUsuńZa nic nie wpadłabym na pomysł na taki sos! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńMy z cukinii najczęściej robimy placki i leczo. Czasem nadziewaną.
OdpowiedzUsuńprooooste! mój mąż co prawda nie zje, bo zielone, ale ja i syn chyba odkryliśmy nowe danie! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń