Tradycyjne krokiety to z kapustą i grzybkami . A jak by tak dodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :)
Składniki :
Na ciasto nalesnikowe:
Znajdziesz na moim blogu :)
Farsz :
0,5 kg mięsa mielonego
30dag kiszonej kapusty
40 dag pieczarek
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Bułka tarta
Olej
Przygotowanie:
Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm )
Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody i drobno siekam
Pieczarki obieram, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na patelni . Gdy z pieczarek wyparuje woda, dodaję drobno posiekaną cebulkę i smażę ok 5 min na wolnym ogniu. Odstawiam do wystygnięcia. Mięso mielone smażę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Również odstawiam do przestygnięcia.
Następnie kapustę , mięso mielone oraz pieczarki z cebulą wrzucam do misy, dodaje jedno jajko , przyprawiam solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszam.
Zawijanie i smażenie :
Rozkładam naleśnik, układam farsz w formie prostokąta na środku naleśnika. Następnie
Zawijam górny brzeg naleśnika do środka oraz boki .Zwijam naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego górnego brzegu. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażąc krokiety na na patelni kładę je zawinieciem do dołu :)
Smacznego :)
Świetne połączenie :-)Smakowicie
OdpowiedzUsuń