Składniki:
1/2 główki białej kapusty
2 woreczki ryżu
1,5 kg mięsa mielonego łopatki wieprzowej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Vegeta,pieprz, majeranek
Olej
Przygotowanie :
Kapustę obieram, kroję na pół. Jedną połówkę szatkuje . Dwa woreczki ryżu gotuję według instrukcji (o 5 min krócej niż ) na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiam do wystygnięcia .
Kapustę, mięsko i ryż wkładam do misy , przyprawiam Vegetą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wszystko mieszam .
Blachę pokrywam papierem do pieczenia, następnie smaruje olejem.
Farsz wykladam na blachę i piekę w 180 stp ok 30 min .
Po upływie czasu wyciągam i na sam wierzch nakładam koncentrat pomidorowy i zapiekam jeszcze 10-15 min :)
Smacznego :)
super, bo o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki, na pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńZapiekanka szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszna :)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blachy? Czy może być w naczynie żaroodporne
OdpowiedzUsuńWymiary blachy to 25/36.
UsuńA co do naczynia żaroodpornego, to jak najbardziej można :)